Metodologia

 

M’ho van explicar i ho vaig oblidar;

Ho vaig veure i ho vaig entendre;

Ho vaig fer i ho vaig aprendre.

Confuci.

 

 

La llar d’infants “El Tossalet” segueix una línia metodològica eclectica basada en un enfocament metodològic constructivista de l’aprenentatge. Aquest, es basa en que l’infant ha de reorganitzar el seu coneixement a través de l’experiència, l’observació i l’experimentació. L’objectiu és que creixi integralment en un ambient ric en estímuls que el permeti desenvolupar les seves capacitats i així vagi adquirint progressivament autonomia personal a través d’una relació afectiva i positiva amb els iguals i amb els adults.

Arrel d’aquesta teoria constructivista i partint de la base que els primers anys de vida de l’infant són de vital importància, des de la lla volem posa especial interès en satisfer les seves necessitats bàsiques: higiene, alimentació, descans, afecte, seguretat, confiança…,però també en les emocionals, intel·lectuals i socials dels infants per tal d’afavorir de manera positiva en el seu desenvolupament i aprenentatge.

Així doncs, les propostes d’activitats i de joc es troben en consonància amb aquesta metodologia, en la qual els infants aprenen a través d’hàbits i autonomia, racons, manipulació i experimentació, psicomotricitat, música, joc simbòlic, joc heurístic. Panera dels tresors, activitats en grup, activitats individuals, CLIL (Content and Language Integrated Learning) - AICLE (Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres), l’espai exterior...

 

HÀBITS I AUTONOMIA

A la llar potenciem l’aprenentatge dels hàbits per poder afavorir l’autonomia personal comptant amb el suport de la família. A l’etapa d’educació infantil, les rutines (hàbits de neteja, àpats, descans, arribades, comiats) tenen un paper molt important, per aquest motiu volem que siguin de qualitat. Per això, aprofitem les rutines per establir relacions càlides i afectuoses amb els infants, per comunicar-nos amb ells i per estimular la seva participació.

 

RACONS

Consisteix a situar espais d’aprenentatge específics. Els infants hi passen de manera successiva i duen a terme activitats prèviament estructurades. Ho fan individualment o en petit grup. L’avantatge més clar consisteix en permetre que el nen/a dugui a terme activitats molt adequades al seu nivell i al seu ritme d’aprenentatge. El treball per racons facilita un grau d’autonomia considerable en contrast amb d’altres recursos didàctics.

 

MANIPULACIÓ I EXPERIMENTACIÓ

La manipulació i l’experimentació són bàsiques per l’infant durant el seu procés de descoberta. Al llarg del curs presentem diferents propostes per manipular i experimentar per tal d’estimular els sentits, oferir possibilitats de descoberta, facilitar el coneixement de materials del nostre entorn, treballa el desenvolupament de la psicomotricitat fina i sobretot, gaudir del plaer de jugar.

A més, deixem que els infants puguin ser científics portan a terme diferents experiments que ens permeten fer hipòtesis, observar que passa, obtenir resultats...Alguns d’aquests experiments es realitzen utilitzant la llengua anglesa per tal de potenciar el seu aprenentatge.

 

PSICOMOTRICITAT

Des del moment de néixer, l’infant es mou i amb el moviment s’expressa, aprèn i es relaciona, coneix l’entorn que l’envolta i es coneix a si mateix amb els seus límits i possibilitats.

Les sessions de psicomotricitat agraden molt als infants ja que s’hi poden manifestar tal i com són gràcies a l’activitat motriu espontània que s’hi dóna, aquesta contribueix a l’adquisició de coneixements, al domini i acceptació del propi cos, a la construcció de la totalitat corporal, al guany d’autonomia i a l’investiment emocional de l’espai i els objectes.

 

LA MÚSICA

La música té un valor màgic en els infants, ja que a través de les cançons els infants aprenen a sentir, a percebre i a poc a poc, a expressar-se. La música afavoreix el desenvolupament de la memòria, la concentració, el llenguatge, l’atenció, la imaginació, el moviment...aquesta ens permet ballar, expressar, sentir, interpretar, cantar, imitar, disfressar-nos…

 

JOC SIMBÒLIC

El joc simbòlic està considerat com l’autèntic joc. És el joc propi dels infants a partir dels 2 anys, moment en què apareix la capacitat de representació que li permetrà sortir de l’aquí i l’ara.

En el joc simbòlic, l’infant, representa accions reals o imaginàries: es transforma en un personatge, fa com si… Pot utilitzar joguines (nines, cotxes, etc.) o qualsevol objecte, utilitzant-lo com si fos… transforma els objectes representant-ne d’altres que no estan presents.

El que és important d’aquest tipus de joc és el que els objectes i les accions representen. L’infant pot desenvolupar accions sense necessitat de tenir material al seu abast, només ha de reproduir el gest. En aquest primer moment, el joc simbòlic estarà relacionat amb el medi familiar i social immediat, són els jocs de pares i mares, metges i infermeres, venedors i compradors…

L’objecte normalment sol tenir una similitud perceptiva amb l’objecte representat. Com menys estructurada, menys sofisticada sigui la joguina, més possibilitats de joc oferirà.

En el joc simbòlic l’infant pot representar:

  • Conductes que fa habitualment mitjançant gestos exagerats: fer com si begués en un got.

  • Conductes que veu en els altres: fa com si llegís un llibre.

  • Projecta la seva conducta sobre un altre: nines.

  • Doble conversa: fa com si la nina parlés i es contesta a si mateix.

  • Imita una altra persona identificant-s’hi.

  • Juga amb altres infants representant rols.

 

JOC HEURÍSTIC

El joc heurístic, és una activitat en la que un grup reduït de nens, que tenen entre els 12 i 24 mesos d’edat, explora objectes no catalogats de didàctics i els combina lliurement. En acabar l’exploració, i amb l’ajuda de l’adult, els recull tot classificant-los.El joc heurístic és una activitat que:

- Exercita i enriqueix les capacitats dels infants, físiques,mentals, emocionals i socials.

- Afavoreix el treball en grup.

- Dóna l’oportunitat a l’educadora de conèixer millor cada un dels nens.

 

PANERA DELS TRESORS

La panera dels tresors és una proposta de joc adreçada als infants d’entre 6 i 12 mesos. El joc de la panera dels tresors és una activitat d’exploració, concentració i atenció. El seu objectiu és desenvolupar i potenciar els cinc sentits, la curiositat, l`interès i la reflexió, així com el moviment del cos i la coordinació d'ull, mà i boca a partir de la manipulació personal que els infants fan dels objectes continguts dins la panera.

Quan un infant agafa un objecte, el mira, l’examina, se’l porta a la boca i el mossega, està reben informació sobre l’objecte i sobre les sensacions que aquest li transmet : so, temperatura, textura,color, olor, pes…, els objectes de la panera es converteixen en veritables eines d’aprenentatge.

Per fer aquesta activitat cal omplir una panera de vímet amb objectes ben variats. Es tracta d'un recull de materials especials, no de joguines, que podem trobar per casa, confeccionar, recuperar dels comerços o bé comprar, escollits amb la finalitat de proporcionar el màxim d’estímuls i així afavorir el desenvolupament del tacte, el gust, l'olfacte, l'oïda i la vista. Els objectes es trien un per un segons la seva qualitat: fusta, metall, palla, roba, objectes naturals, objectes sonors, objectes quotidians, etc.; i es posen dins de la panera que ha de ser suficientment sòlida i estable perquè els infants s’hi repengin sense que es tombi.

Amb la panera dels tresors l`infant aprèn sol i per ell mateix, assegut al costat de la panera anirà triant els objectes que més cridin la seva atenció, els explorarà i els manipularà lliurament. L'adult, amb la seva presència i atenció, li dóna seguretat i confiança.

 

ACTIVITATS EN GRUP

Són activitats que es fan conjuntament amb tot el grup-classe. Aquesta agrupació és útil perquè els infants sentin que formen part d’un grup. Alguns exemples d’activitats que es fan en grup són: la rotllana, la psicomotricitat, explicació de contes, experimentació amb diferents objectes i jocs de la classe...

 

ACTIVITATS INDIVIDUALS

Són activitats que normalment són de treball amb materials d’elaboració plàstica (pintura, plastilina, fang…). Aquestes activitats tenen la particularitat que són individuals, però molts cops, les fan tots els infants alhora.

 

CLIL (Content and Language Integrated Learning) - AICLE (Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres)

La metodologia CLIL (Content and Language Integrated Learning) es basa en ensenyar diferents matèries (ciències, art, matemàtiques…) en anglès.

Així doncs, centrant-nos en la llar d’infants, a part d’iniciar-nos en l’aprenentatge de la llengua anglesa a través de contes i cançons també l’utilitzem durant el nostre dia a dia (en el treball d’hàbits i rutines, en experiments, al jardí…) d’aquesta manera no tan sols estem introduint vocabulari sinó que utilitzem l’anglès com a segona llengua.

 

LLIBRETA VIATGERA

És un mitjà de comunicació entre les famílies i la llar d’infants. Els infants prendran a casa una llibreta on hi han totes les activitats que hem anat fent al llarg del curs per tal de poder ensenyar-les a les famílies juntament amb la mascota de la classe. Al finalitzar el cap de setmana s’haurà de retornar la llibreta viatgera, explicant les activitats que l’infant ha fet durant aquell cap de setmana amb la mascota de la classe. D’aquesta manera fomentem el llenguatge verbal del nen/a i intercanviem experiències.

 

L’ESPAI EXTERIOR

Aquest també té un valor educatiu i és ric oferint experiències sensorials, corporals, socials, creatives...Al jardí poden conèixer aspectes relacionats amb el temps atmosfèric, les plantes, l’hort...així com també es poden presentar propostes d’experimentació (sorral), motrius (córrer, saltar, anar amb moto, bicicleta…) i també establir relacions socials amb els iguals i els adults.

 

PROJECTE D’HORT I JARDÍ

El curs 2019-2020 vam iniciar el projecte d’hort plantant cebes i escaroles i els infants van mostrar un gran interès per aquest. D'aquesta manera, va comença l'aventura i la responsabilitat de tenir-ne cura, d'aprendre junts com i quan cal regar, d'observar com comença a sortir un petit punt verd que anirà creixent i esdevindrà una hortalissa.

Des de la llar d’infants entenem l’hort com un espai de trobada amb la natura i amb el treball en grup. Mitjançant aquest petit projecte podem transmetre als infants una vida saludable, de respecte amb l’entorn i de cooperació amb els companys.

L’hort els permet fer aprenentatges de forma vivencial i directa, manipulant i observant, accedint així a aprenentatges funcionals i significatius. A més, en aquests aprenentatges no només hi entren en joc la natura i l’entorn, sinó que també es treballa la matemàtica, la llengua, l’autonomia, la socialització...